De leeslijst van... Michaël Sels

MICHAËL SELS is hoofddiëtist van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, chef, tv-kok, spreker en auteur.

Wat lees je deze zomer?

“We bezoeken Québec en reizen twee weken door Canada. Met vijf in een huurwagen: je begrijpt meteen waarom ik niet heel véél boeken kan meenemen. We hebben ons allemaal moeten beperken tot handbagage, maar ik reserveerde wel een plekje voor ‘Still Life’, bij ons vertaald als ‘Stilleven’. Het is een moordmysterie van de bekroonde Canadese schrijfster Louise Penny.”

Waarom dit boek?

“Het werd me aangeraden door vrienden en speelt zich af in onze vakantieregio, dat is natuurlijk een grote plus. Het hoofdpersonage, inspecteur Armand Gamache, is een type als Hercule Poirot. Dat spreekt me wel aan. Als de lectuur me bevalt, kan ik me opmaken voor nóg zeventien boeken uit de Gamache-reeks. Dat vind ik dan weer eerder een nadeel. Ik heb dat ook bij Netflix-series: als er té veel afleveringen zijn, schrikt me dat vaak af om eraan te beginnen.”

Lees je veel?

“Minder dan ik zou willen. Meestal lees ik tijdens mijn vakantie. Op voorbije reizen heb ik erg genoten van ‘De tatoeëerder van Auschwitz’, een roman van Heather Morris, gebaseerd op waargebeurde feiten in het concentratiekamp. Ik heb ook ‘Reserve’ gelezen, de autobiografie van de Britse prins Harry. Als de halve wereld over een boek praat, wil ik ook op de hoogte zijn.”

E-reader of papier?

“Papier! Al is het misschien wel een goed idee om te investeren in een e-reader. Boeken zijn niet zo handig als je alleen handbagage meeneemt.”

Fictie of non-fictie?

“Beide. Ik hou enorm van verhalen, maar ook van geschiedenis. Kookboeken neem ik niet mee. Op reis verken ik liever interessante culinaire plekken om te zien hoe lokale producten gemaakt worden. Op bezoek bij een Parmezaan-maker in Italië, bijvoorbeeld. Dit keer trekken we naar een boerderij waar ze esdoornsiroop maken, de typisch Canadese maple syrup.”

Welke boeken inspireren jou?

“Als het over gastronomie en lekker eten gaat: de werken van Yotam Ottolenghi. Hij heeft veel veranderd in keukens overal ter wereld. Het fijne aan goede kookboeken is dat je ze op een willekeurige pagina kan openslaan om te beginnen lezen. Een receptje hier, een reisverslagje daar, een interessant stukje over een bepaald ingrediënt nog ergens anders. Héérlijk.”

“Als diëtist was ik dan weer zwaar onder de indruk van ‘How Not To Die’ van de Amerikaanse arts Michael Greger. Het boek is inmiddels acht jaar oud, maar als een van de eersten wees hij – wetenschappelijk onderbouwd – op het belang van plantaardig voedsel voor een goede gezondheid. Greger doet niet aan cherry picking, waar veel andere auteurs zich schuldig aan maken, maar neemt alle relevante studies onder de loep. Een ander boek dat ik iedereen kan aanraden, is ‘De verborgen impact’ van de Nederlandse Babette Porcelijn. Het gaat over duurzaamheid en bevat ook een interessant luik over de impact van onze voeding op onze planeet.”

Tot slot: in de zetel of aan het zwembad?

“Maakt me niet zoveel uit, ik kies niet voor boeken die 100% focus vereisen. Het blijft tenslotte vakantie. Maar we zitten – heen en terug – twintig uur op het vliegtuig. Dan kan je aardig wat bladzijden ver raken.”

DE LIJST

·       Michael Greger How Not To Die, Uitgeverij Flatiron, 2015

·       Babette Porcelijn, De verborgen impact, Uitgeverij Volt, 2016

·       Yotam Ottolenghi, Het kookboek, Uitgeverij Fontaine, 2008

·       Louise Penny, Stilleven, Uitgeverij Unieboek, 2006

·       Prins Harry, Reserve, Uitgeverij Hollands Diep, 2023